Wat is impregneren?

Dak impregneren

 

Wat is impregneren? Een oppervlaktebehandeling die een materiaal een beschermlaag (middenlaag) en een verhullende laag (zijlaag) geeft. De middenlaag wordt geïmpregneerd met een beschermende werking. Bekende voorbeelden zijn epoxy-impregnatie, die een-, twee-, of rubberimpregnatie omvat. Bij tweedelige impregnering wordt slechts één deel gebruikt, terwijl bij tweedelige impregnering twee verschillende delen worden gebruikt. Met rubber geïmpregneerd impregneren wordt vaak gebruikt om waterdichte buitenoppervlakken te verkrijgen, compositie- of impactweefsel te impregneren, en ook om een oppervlak met chemische weerstand te verkrijgen. Epoxy-impregnatie bevat meestal een of andere acryl- of polyesterhars die het hout impregneert met een extra chemische stof die een barrière vormt tegen water, vuil en UV-stralen.

Impregnatie werkt doordat de chemicaliën zich aan elkaar hechten om een structuur te vormen tegen water, vocht en UV-stralen. Deze impenatie blijft onaangetast door blootstelling aan regen, wind en sneeuw. Impregneren is dus een nuttige methode voor waterbestendige toepassingen en voor het maken van waterdichte en natuurlijke oppervlakteproducten.

Waar kan impregnatie worden gebruikt? Impregnatie voor hout binnenshuis, impregnatie voor hout buitenshuis, inkapseling en impregnatie voor de voorbereiding van het oppervlak zijn verkrijgbaar in veel houtveredelings- en timmerfabrieken. Bij de oppervlaktevoorbehandeling wordt gebruik gemaakt van teervallen of het verwijderen van overtollige afwerking in houtverwerkende bedrijven. Binnenimpregnering wordt gewoonlijk gebruikt voor seconden en 1 tot 3 jaar ervaring. Buitenimpregnering is nuttig voor commercieel gebruik, meting en distributie, meubelafwerking en kunststoffen.

Doel van de impregneermethoden

Het is onmogelijk een houtmonster te beschermen zonder impregnering – dat is een basisfeit. Hoe moeten impregneermiddelen voor houtverduurzaming worden geselecteerd?

Bij de traditionele methoden wordt gebruik gemaakt van houtverduurzamingsoppervlakken, die niet worden gewalst, om het hout massief te houden of in volle, heldere structurele staat. De ondoordringbaarheid van het hout wordt gehandhaafd en het hout blijft dus intact. De hoeveelheid vochtimpregnering die nodig is om de massieve houtstructuur te behouden, is echter niet altijd even handig of praktisch.

Opmerking: Veel houtsoorten zijn ongeschikt voor impregnatie.

Een andere traditionele manier om impregnatie te meten is het uitvoeren van een chemische analyse. Deze aanpak is strikt tijdrovend en gaat gepaard met de kosten van gespecialiseerde chemische tests. Bovendien levert de gewoonlijk gebruikte houtsoort een kleinere impregnering op, aangezien de olie, die tijdens het frezen in het hout wordt opgesloten, moeilijk te verwijderen is.

De geprogrammeerde methode voor de meeste houtimpregneerproducten pakt dit probleem praktischer aan door een directe verbinding tussen het massieve oppervlak van het hout en de toplaag van het impregnatiemateriaal. Het impregnatiemateriaal van de toplaag is geïmpregneerd met een chemische formatie die een eenvoudige, ondoordringbare laag vormt die het hout beschermt tegen meer dan 90% van de UV-stralen en 3-4 houtvochtigheid.

Opmerking: Bij een hoogwaardige impregneermethode wordt gebruik gemaakt van een droog impregneerprocédé dat slechts 2-6 uur duurt en resulteert in minimaal twee impregneerlagen.

Onderhoud en verzorging

Impregnatie in het hout, en vervolgens impregnatie met een impregneerproduct, worden beide aanbevolen voor houtverzorgingspakketten voor impregnatie. Het vereiste temperatuurbereik voor impregnatie is 0 tot – 15C (68F – 82F), hoewel voor verschillende houtsoorten verschillende specificaties worden aanbevolen. Raadpleeg een goed houtverduurzamingsmiddel dat door een gerenommeerd houtimpregneerbedrijf wordt verkocht voor gedetailleerde informatie. Pas ook op voor “toestemming van de fabrikant”. Dit zou ex ammoniak in het hout kunnen worden. De impregnering moet grondig schoon zijn.

Opmerking: Bij het overimpregneren kan het hout in dunne stukken worden gezaagd en vervolgens op een ander stuk hout worden gelijmd.

Lees meer:

Dakpannen impregneren Rotterdam

Dak impregneren Den haag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.