Wat zijn de verschillende soorten ramen?

Kozijn reparatie

Ramen zijn altijd een belangrijk onderdeel van huizen geweest. Moderne ramen zijn niet alleen een mooie keuze ze laten veel licht door, geven een mooi uitzicht en zijn ook zeer belangrijk in termen van veiligheid voor u. Ramen zijn veel meer dan alleen maar constructiestukken die we gewoonlijk zien. Een raam brengt niet alleen licht, lucht en frisse lucht in ons huis, het moet ook veilig zijn. Dus moet je al onze aandacht richten op hun werking en onderhoud.

In de winter zult u zeker voor een groot probleem komen te staan. Tegenwoordig zijn de ramen gemaakt van nieuwe moderne materialen die u niet alleen kunnen beschermen tegen de barre winterse omstandigheden, maar die ook zeer goed bestand zijn tegen verliezen rond het huis. In principe zijn er twee soorten ramen: vaste en schuiframen. De eerste bestaan met een bovendorpel.

Dan komt het schuifraam, ook wel bekend als schuifraam of horizontaal schuifraam. Ze hebben meestal een bovendorpel en geen wiel en later een soort bovenlijst. Schuiframen zijn uitstekend geschikt voor plaatsen die niet veel ruimte hebben en kunnen gemakkelijk opzij worden geschoven, ze hebben niet eens zo veel zorg nodig. De horizontale schuiframen zijn ideaal voor iemand die alleen woont in een klein huis. Vanwege het toegenomen licht binnen met zeer weinig belemmering van het licht dat van buiten komt, zijn ze ook bekend – als punt-van-programma’s.

Hedendaagse ramen hebben vaak een glasoppervlak aan de buitenzijde, sommige ramen kunnen ook van dubbel glas zijn voorzien. Met dubbele beglazing is het zelfs mogelijk om volledig energie- of geluidsdicht te zijn. Het nut werd al lang geleden ingezien door de beroemde ontdekkingen die in 1839 door de wedren werden gedaan. De twee lagen glas worden gescheiden door een zeer dun laagje lucht dat tegen een laagje sterk reflecterend metaal aankomt. De glaslaag is zo dun dat wanneer de afwisselende lucht en het water worden verwarmd tot een hoogte van 2.600 graden Celsius, het 1.300 graden Celsius wordt. Bij die extreem hoge temperatuur verandert het ijskoude water in damp, waardoor een hogere druk ontstaat in de ruimte tussen twee dunne glasplaten en de lucht vervolgens uitzet. Daardoor wordt het vensterglas steeds doorzichtiger. Dubbel glas verlaagt ook de kamertemperatuur met 40%.

Het eenvoudigste openslaande raam bestaat uit een houten Kozijn aan de ene kant van het raam en glaslatten aan de andere kant. Ramen gemaakt van bijvoorbeeld aluminium zijn complexer, maar gaan meestal langer mee omdat ze in de meeste gevallen minder onderhoud vergen dan de houten ramen. De ene zijde van het dubbele schuine raam, die toegang geeft tussen het raam en de buitenmuur, is gewoonlijk niet beglaasd. De bediener opent de reling met behulp van een zwengel. De slinger in het schuine venster wordt meestal bediend door een handvat, meestal verbonden aan het einde van de bovenkant van het venster riser. Wanneer de zwengel op afstand van de achterwand van het huis wordt bediend, zijn er voor het menselijk oog geëvolueerde gevolgen van te wennen aan dit type raam. Het raam begint klassiek te worden in opgetrokken huizen, vooral na de komst van het valse kopieerraam met dubbele beglazing.

Lees meer

Kozijnen repareren 
Kozijn reparatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.